2018-11-10 10:21:22• hírek • Bede Emőke

Angiográfiás készülék is várja a betegeket a szatmári kórházban

Rendkívüli sajtótájékoztató keretében mutatták a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban azt a készüléket, melynek főként a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő páciensek örülhetnek a legjobban. Számukra akár életmentő is lehet egy olyan beavatkozás, amit az angiográfiás géppel hajtanak végre.

Az angiográfia elvégzését többfajta probléma is indokolhatja. Érszűkületek, keringési elégtelenségek, vénás rendellenességek, baleseti vérzés esetén egyaránt indokolt lehet a vizsgálat elvégzése. Ennek tudatában könnyen belátható, hogy egy egészségügyi intézmény mindennapjaiban milyen kardinális szerepet tölt be egy ilyen készülék. A szatmári kórházban augusztus óta újra üzemel a modern elvárásoknak minden szempontból megfelelő, épp ezért igencsak drága angiográfiás készülék, és az intézmény abban a szerencsés helyzetben van, hogy szakemberekkel is rendelkezik hozzá. A kórház csapatát erősíti ugyanis már egy ideje dr. Dutu Bogdan és dr. Paziuc Alexandru is, akiknek munkáját 3 hozzáértő asszisztens is segíti.
 

A 600 ezer eurós berendezés a Romániai Orvostudományi Akadémia segítségével, egy EU-s pályázat révén került városunk kórházának kardiológiai osztályára. A 25 millió eurós összköltségvetésű projekt révén Románia 17 egészségügyi intézményébe került egy-egy ilyen készülék, ám emellett sikerült kiépíteni egy olyan online rendszert is, ahova befutnak az ország egész területéről a vizsgálati eredmények és akár kutatási anyaggá is válhatnak. Mi több, az egymástól több száz kilométerre levő szakemberek akár virtuális konzíliumot is összehívhatnak a készülékhez tartozó szoftver segítségével egy-egy komplikáltabb eset alkalmával. Sem a betegnek, sem az orvosnak nem kell utaznia egy szakvélemény megszerzéséért –ismertette a készülék és a rendszer előnyeit Deac Radu, az akadémia professzora, ki voltaképp a projekt szülőatyjának is tekinthető.



A sajtótájékoztatón a kardiológiai osztály vezetője, dr. Kurtinecz Melinda is örömének adott hangot a készülék újbóli beüzemelése miatt. Mint elmondta, egy-egy páciens esetében akár életmentő is lehet, ha nem kell őket távolabbi városokba átszállítani egy beavatkozásra, illetve sokkal könnyebben elviselhetőek a megpróbáltatások, ha a beavatkozás „itthon”, a páciens szerettei közelében valósulhat meg. A doktornő optimistán tekintett az előttük álló időszakra bízva abba, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozási arányt sikerül csökkenteni a szakorvosok és a készülék segítségével. Szatmár megye ugyanis ebből a szempontból élen jár az országban, azaz több beteg életét követelik ezek a betegségek nálunk, mint az ország más területein. A készülék egyébként egy héten négy nap üzemel (a két szakember ugyanis csak ennyit tud jelenleg lefedni), viszont jó hír, hogy várólista nincs, a beavatkozásokat azonnal elvégzik. Ennek kapcsán a kórház vezetősége azt is elmondta, a későbbiekben szeretnék növelni a specialisták számát, saját orvosaikat is folyamatosan ismereteik elmélyítésére biztatják, illetve mindent elkövetnek annak érdekében, hogy máshonnan újabb szakembereket is Szatmárnémetibe csábítsanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: